Tillat deg og din bedrift 10% galskap i markedsføringen!

En stor andel av salgs- og markedsføringmodellene du lærer på konferanser og kurs er trøttende, velformulert svada som du egentlig vet fra før. Flotte trekanter, bokstavrim, piler, kakediagrammer, og fancy navn som er laget av forbokstaven til en rekke relaterte ord for arbeidsmetodikken.

Ett enkelt bildesøk på Google beskriver godt hva jeg mener:

Google bildesøk etter “business model”

Likevel er det enkelte som faktisk brenner seg fast i hjernebarken og kan fungere ypperlig dersom man jobber aktivt med dem. En av modellene jeg nylig ble frontet for, kalles for 70–20–10. En kjent modell som brukes i flere sammenhenger, men i dag tar jeg for meg den som omhandler markedsføring. Den er ganske enkel og den deler markedsføringsbudsjettet i tre konkrete deler. En trygg, en forsterkende og en eksperimentell del. Jeg er dog ikke mer kreativ enn at jeg har en rektangulær modell for dette, jeg også.

70–20–10-modellen gjengitt i en rask mobiltegning av Kristian Thomassen

70% er den første delen — den trygge. Uansett hva budsjettet for markedsføring er, spar 70% av det til bruk på plattformer du kjenner fra før. Plattformer du har erfaring med og plattformer som du vet fungerer. Enten det er annonse i avisen, markedsføring på Facebook, nyhetsbrev på e-post eller distribusjon av et månedlig magasin. I utgangspunktet ganske ensformig og kjedelig del av markedsføringen, men dette holder virksomheten i gang. I tillegg trenger du ikke å bekymre deg for noen stor risiko. Du vet hva det koster og du kjenner effekten.

20 % av budsjettet bør brukes for å eksperimentere på de sikre plattformene som er beskrevet ovenfor. Utvidede målgrupper på Facebook, A/B-testing av e-poster eller distribuering av magasin til et bredere publikum. Denne delen av budsjettet byr på trygg eksperimentering som forsterker grunnlaget for hoveddelen som holder butikken i gang. Husk å analysere hva du gjør. Uten analyse og notering av erfaringer har dette lite for seg.

“Hvis det fungerer, gjør mer. Hvis ikke, har du lært.”

10% er morrodelen av budsjettet. Dette settes rett og slett av til total markedsføringsmorro! Ting du aldri har prøvd før. Et realt galskapsbudsjett. Gå litt amok. Hvis det fungerer, gjør mer. Hvis ikke, har du lært. Og uansett resultat, har du kun brukt 10% av budsjettet. Penger du bør se på som vel investert kunnskap.

Lykke til med eksperimenteringen!

Foto: Eirik Andresen (redigert av Kristian Thomassen)SOURCE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here