Beste Symbid crowdfunders, STAK certificaathouders & overige geinteresseerden,

In Q2 van 2016 haalde Bohemian Birds een investering van EUR 60K op via Symbid. Lees het artikel 12 steps to crowdfunding success voor meer informatie over deze crowdfunding campagne, die binnen 7 uur tijd 82 investeerders aantrok. Dit geld is gebruikt om een business unit op te zetten gericht op lustrumreizen, waarmee Bohemian Birds inmiddels EUR 2M omzet per jaar draait en inmiddels cash-flow positief is.

In Q2 van 2017 gaat Bohemian Birds EUR 100–150K crowdfunden via Symbid voor het opzetten van een nieuwe business unit gericht op bedrijfsreizen. In deze blog vind je een Q&A met 21 vragen aan Michiel Stoffels, de CEO van Bohemian Birds. Michiel vertelt uitvoerig over zijn ambitieuze plannen met het bedrijf, dat wil uitgroeien tot een serieuze speler binnen de reisbranche met een omzet van EUR 20M in 2020.

Michiel Stoffels — CEO Bohemian Birds

1. Kan je je zelf even voorstellen?

Yes! Sinds begin 2016 ben ik de CEO van Bohemian Birds. In het verleden heb ik drie jaar lang een eigen restaurant gehad, in een hotel in New York gewerkt en e-commerce ervaring opgedaan bij Albert Heijn. Ik ben een echte reisfanaat. Zo heb ik o.a. gereisd naar Lapland, Mongolië, Costa Rica, China, Indonesië en de Arabische Emiraten. Door mijn Hotelschool achtergrond ben ik zeer klantgericht en leid ik Bohemian Birds met militaire discipline 🙂

Jasper heeft Bohemian Birds in 2014 opgericht. Hij is creatief, optimistisch en een goede netwerker. Op een gegeven moment zocht hij iemand die de dagelijkse operationele leiding op zich wilde nemen en het bedrijf verder wilde professionaliseren. Het was altijd al mijn droom een eigen reisbureau te hebben, dus dit was een mooie kans. Samen vormen we een zeer complementair duo!

Michiel Stoffels op Burning Man

2. Waarom willen jullie een investering ophalen?

Vanuit onze huidige klanten is meerdere malen gevraagd of we ook bedrijfsreizen kunnen gaan aanbieden en uit de survey die we hebben afgenomen onder huidige investeerders komt naar voren dat 60% interesse heeft om te investeren in een volgende financieringsronde.

Om aan de wensen van onze klanten & investeerders tegemoet te komen hebben we besloten om EUR 100–150K aan groeifinanciering (via een converteerbare lening) op te gaan halen via Symbid voor het opzetten van een nieuwe business unit in het segment voor bedrijfsreizen.

3. Hoe loopt het nu met de bedrijfsreizen?

In Q1 van 2017 hebben we reizen verkocht aan Rabobank, Tripadvisor, Acumen, Guidion en Dixon & Company. We zien veel potentie in het segment voor bedrijfsreizen en denken met een investering van EUR 100–150K deze business unit stevig op te kunnen zetten.

4. Wat is de samenvatting van jullie pitch?

Bohemian Birds is een Nederlandse touroperator die als missie heeft om tussen nu en 2025 zo’n 100.000 mensen te helpen met het legen van hun bucket list. Dit doen we door op maat gemaakte reizen aan te bieden naar 100+ landen wereldwijd inclusief vliegtickets, land arrangement (e.g. accommodatie, activiteiten, eten & drinken, transport) en additionele services (e.g. visa, verzekeringen).

Bohemian Birds richt zich op (1) lustrumreizen voor studenten & alumni, (2) bedrijfsreizen en (3) groepsreizen voor individuen. Bohemian Birds is momenteel marktleider in het segment voor lustrumreizen met een run rate omzet van EUR 2.5M en heeft in het segment voor bedrijfsreizen klanten zoals Rabobank, Tripadvisor, Kirkman & Company en Guidion.

Bohemian Birds heeft de ambitie om uit te groeien tot een serieuze speler in de reisbranche met een omzet van EUR 20M in 2020.

5. Wat zijn jullie Unique Selling Points?

Bohemian Birds heeft 6 unique selling points:

1. Klantenservice: Gepersonaliseerde service op een moderne manier in elke stap van het boeking proces. Er worden digitale offertes gemaakt die ook op mobiel goed te lezen zijn. Voorbeeld: Frederique en haar vriendinnen kwamen met hun bucket list naar Bohemian Birds, bekijk hier de unieke website die wij voor haar gemaakt hebben.

2. Community: Online community van 11.000+ Facebook fans en 10.000+ nieuwsbrief abonnees en een offline community van 30 sociaal invloedrijke studenten die voor Bohemian Birds reizen verkopen als “City Chief”.

3. Partners: Betrouwbare en ervaren partners met meer dan 30 jaar ervaring in de reisbranche. Bohemian Birds werkt samen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in vliegtickets met kantoren in 50+ landen. En tevens met een netwerkorganisatie van Destination Management Companies in 50+ landen met veel ervaring in het uitvoeren van reizen.

4. Team: Sterk team met corporate (e.g. Ahold, Bain, McKinsey) en start-up ervaring.

5. Database: Database met warme leads bij 1.500 bedrijven, waardoor Bohemian Birds er sterk in gelooft dat zij de “hofleverancier van de Zuidas” kan gaan worden.

6. Online marketing: Veel ervaring op het gebied van online marketing. De “Chief online strategy” Tommy van der Brugge van Bohemian Birds richtte eerder Huis Huren Ibiza op en oprichter Jasper Mutsaerts spreekt 20 juni op Emerce eTravel over de online marketing strategie van Bohemian Birds.

6. Wat is jullie verdienmodel?

No money, no honey! 15% — 20% bruto marge per verkochte reis.

7. Wat hebben jullie tot nu toe bereikt?

Bohemian Birds heeft mijlpalen bereikt binnen de dimensies financiering, klanten, volgers, partners en awards.

Financiering

EUR 100K aan financiering opgehaald (EUR 60K via Symbid & EUR 40K via Family, Friends & Fools).

Klanten

EUR 2M omzet gegenereerd (2014–2017 Q2).

EUR 3M potentiele omzet in de huidige verkoop pijplijn (150 groepen met een gemiddelde boekingswaarde van EUR 20K).

Volgers

11.000+ Facebook fans & 10.000+ nieuwsbrief abonnees.

30+ media artikelen (e.g. Emerce, NRC, Linda, Quote, De Telegraaf, NOS, Travelnext) & 100.000+ YouTube views tijdens campagne met Vrijbuiter: De specialist in elke bucket list.

Partners

Partnership met opleiding Tourism Management van Hogeschool InHolland voor gedreven stagiaires met relevante theoretische kennis.

Partnerships met ervaren reisorganisaties op het gebied van vliegtickets en Destination Management Companies.

Awards

Vermeld in 25 Dutch startups to keep an eye on in 2016 & 7 most innovative start-ups in The Netherlands & uitgenodigd om te kome spreken op Emerce eTravel over “marketing zonder budget”.

8. Hoe ziet de juridische structuur er uit?

Bohemian Birds is een B.V. met 4 aandeelhouders:

1. Succes Fou Holding BV — 52.8%

2. Michiel Stoffels — 17.6%

3. STAK — 17.6%

4. Symbid Cooperatie — 12%

Toelichting:

1. Succes Fou Holding BV is voor 20% eigendom van Otto Verhage (Principal Bain) en voor 80% eigendom van Jasper Mutsaerts (Founder).

2. Michiel Stoffels (CEO) runde 3 jaar zijn eigen restaurant, werkte in een hotel in New York en op de e-commerce afdeling bij Ahold.

3. De STAK bestaat uit een groep early-stage investors zoals bijvoorbeeld het “Seed stage venture capital fund” Blooming & Booming, opgericht door Charles Prickaerts (McKinsey), Koen Derks (Rabobank), Bas Gieben (Philips) en Jelle Postma (Nederlandse Investeringsinstelling).

4. De Symbid Cooperatie bestaat uit 82 crowdfunders die tijdens onze eerste Symbid campagne gezamenlijk EUR 60.000 hebben geinvesteerd binnen een recordtijd van 7 uur.

9. Wat maakt jullie product onderscheidend?

De propositie van Bohemian Birds onderscheidt zich door 3 unieke elementen:

Bucket list reizen: Iedere reis van Bohemian Birds bevat minimaal 3 bucket list activiteiten. Deze activiteiten zijn zorgvuldig geselecteerd in samenwerking met onze ervaren partners met meer dan 30 jaar ervaring in de reisbranche.

Gepersonaliseerde & moderne service: Bohemian Birds presenteert het product op een moderne manier met een gepersonaliseerde website die ook op mobiel goed te lezen is. Klik hier voor een voorbeeld van een offerte van een reis naar Lapland. Klik hier voor een voorbeeld van een offerte naar Zuid-Afrika.

100% klantgericht: Bohemian Birds plant ook afspraken in de avonduren en in de weekenden in om klanten die drukke banen hebben zo veel mogelijk te bontzorgen.

10. Zijn jullie schaalbaar?

Ja, Bohemian Birds is schaalbaar, omdat de overhead kosten degressief stijgen t.o.v. de omzetgroei. In 2020 heeft Bohemian Birds naar verwachting een jaaromzet van EUR 20M, waarvan EUR 5M in lustrumreizen en EUR 15M in bedrijfsreizen. Tevens kan er op termijn makkelijk worden uitgebreid naar de markt voor groepsreizen voor individuen.

11. Wie is jullie doelgroep?

Bohemian Birds heeft 3 voornaamste typen doelgroepen:

1. Lustrumreizen: Disputen & jaarclubs van studentenverenigingen, studieverenigingen, sportteams & culturele verenigingen die op lustrumreis gaan.

2. Bedrijfsreizen: Managers, medewerkers, klanten of gehele bedrijven die op bedrijfsreis gaan. In het jargon van de reisbranche worden dit “incentive reizen” genoemd.

3. Groepsreizen voor individuen: Individuen die graag op groepsreis gaan met een groep van “like-minded” avonturiers. In dit segment gaat Bohemian Birds de concurrentie aan met reisorganisaties zoals Shoestring, Sawadee, Kilroy en Djoser.

12. Hoe groot is de markt?

Nederlanders besteedden in 2015 zo’n EUR 12 miljard aan buitenlandse vakanties en in 2020 zo’n EUR 13 miljard. Bohemian Birds richt zich op een markt van ongeveer EUR 1.2 miljard.

Lustrumreizen: EUR 25M

Bohemian Birds richt zich in eerste instantie op de niche van studenten & alumni die op lustrumreis gaan. Bij deze verenigingen leeft een traditie om bij het 5- en 10-jarig bestaan groots uit te pakken met een lustrumreis. Bohemian Birds is inmiddels marktleider in dit segment die bestaat uit een zeer gefragmenteerde markt.

Bedrijfsreizen: EUR 700M

Bohemian Birds richt zich in tweede instantie op het segment voor bedrijfsreizen. Veel bedrijven bieden managers, medewerkers of klanten een luxe reis aan als bedank voor hun werkzaamheden en / of om de relatie met klanten warm te houden. Dit segment is sterk groeiende, vanwege het feit dat de economie weer begint aantrekken. Lees het artikel Het mag weer: met de hele afdeling naar Cuba in het FD voor meer info over deze trend.

Groepsreizen voor individuen: EUR 500M

Bohemian Birds richt zich in derde instantie op het segment voor groepsreizen voor individuen. Dit blijft een onveranderd populair segment binnen de reisbranche, omdat er altijd behoefte blijft aan het ontmoeten van andere mensen.

13. Wie zijn jullie concurrenten?

Bohemian Birds heeft verschillende concurrenten per segment:

Lustrumreizen: Club Travel, Younique Travel, Olaf Reizen, V-Incentive Reizen, Lustrumfiesta, Charlies Travels.

Bedrijfsreizen: TUI, Incentive Direct, VCK Travel, Flywise, Anywhere.

Groepsreizen voor individuen: Djoser, Shoestring, Riksja, Sawadee, Kilroy Travel.

14. Hoe is de feedback van huidige klanten?

Check hier de ‘aftermovie’ van een van onze lustrumreizen. Onze klanten beoordelen de reizen van Bohemian Birds gemiddeld met een 8.5.

Hierbij een overzicht van een aantal klantrecencies:

Boyan Nijpels & friends: “Onze reis met ons jaar naar Nicaragua was een groot succes! Bohemian Birds had alles perfect geregeld, van goede accomodaties tot vette actviteiten. Het contact was erg prettig, ook tijdens de reis was het contact uitstekend. Bedankt!”

JC Barracuda: “Bohemian Birds inspireert! Onze lustrumreis naar Cuba was te gek! Al bij de eerste intake wisten ze ons uit te dagen om wilde ideeën waarheid te maken. We kregen volledig maatwerk en geen verzoek bleek te gek. Het contact is prettig, snel en laagdrempelig. Eenmaal op Cuba werden alle verwachtingen nogmaals overtroffen; alles, echt alles, was tot in de puntjes georganiseerd. Bohemian Birds maakt haar belofte echt waar.”

Het Senaat van het A.S.C./A.V.S.V.: “Onze reis met het A.S.C./A.V.S.V. Senaat naar Jordanie was waanzinnig! Tot in de puntjes geregeld, een afwisselend programma met zon, zee, jeeps en cultuur — alles wat we wilden!”

15. Hoe staat het er financieel voor?

Omzet tot nu toe

EUR 2M omzet gegenereerd

EUR 2.5M run rate omzet

EUR 3M potentiele omzet in de huidige verkoop pijplijn

Verwachte omzet

2014: EUR 40K

2015: EUR 120K

2016: EUR 700K

2017: EUR 2.5M

2018: EUR 5M

2019: EUR 10M

2020: EUR 20M

16. Hoe veel is er tot nu toe geinvesteerd?

Investering tot nu toe: €250.000, waarvan €90.000 in tijd, €100.000 in geld (financiering) en €60.000 in inleg van Michiel Stoffels en Jasper Mutsaerts.

17. Waar wordt de investering voor gebruikt?

50% van het geld wordt gebruikt voor het professionaliseren van de back office door middel van het aannemen van 1 back-office medewerker met minimaal 5 jaar werkervaring bij een touroperator en 50% van het geld wordt gebruikt voor het opzetten van een B2B sales team van 2 medewerkers. Bohemian Birds heeft al een database met warme leads bij zo’n 1.500 bedrijven. De nieuw aan te nemen sales mensen zullen deze bedrijven persoonlijk gaan benaderen.

18. Wat is het rendement en gaan jullie voor een exit?

Converteerbare lening met een rente van 8% per jaar die enkelvoudig wordt berekend. Als je voor 30 mei investeert dan ontvang je een rente van 10%.

Ja. Bohemian Birds streeft naar een exit aan een strategische koper of een private equity partij in 2020. Redenen waarom Bohemian Birds een interessante acquisitie target is:

* Marktleider in niche markten.

* Door premium aanbod in staat om betere marges te realiseren dan concurrenten.

* Goed gedefinieerde klanten doelgroep met een hoger dan gemiddeld budget voor vakanties.

* Lage vaste kosten basis zorgt voor een hoge cash conversie.

* Interessante add-on mogelijkheid om een nieuwe doelgroep te bereiken voor de vele grotere reisconcerns (Sundio, BCD Group, TUI, Corendon, etc.).

* Interessante add-on voor vergelijkbare reisaanbieders die marktaandeel willen kopen (Sawadee, Shoestring, Djoser en Riksja Travel, etc.).

19. Zijn er ook risico’s?

Ja, natuurlijk.

(1) Strategische risico: Het grootste strategische risico is dat Bohemian Birds onvoldoende in staat blijkt voldoende sales naar zich toe te trekken en dat daardoor de omzetdoelstellingen niet behaald worden.

Dit risico managet Bohemian Birds door te investeren in 30 studenten in het sales team. Zij hebben toegang tot uitstekende informatie over nieuwe leads. Concurrerende bedrijven in de reisbranche beschikken niet over een dergelijk sales team. Verder heeft Bohemian Birds een zeer uitgebreide database van 1.500 bedrijven en worden er full-time mensen aangetrokken voor B2B sales met ervaring in de reisbranche.

Door gebruik te maken van de meest moderne e-commerce kennis kan Bohemian Birds via het online kanaal een voorsprong behouden ten opzichte van de concurrentie.

(2) Operationele risico: Samenwerking met internationale partners. Een risico is dat de klanten ontevreden zijn over de kwaliteit van de reizen.

Dit risico beperkt Bohemian Birds tot een minimum door uitsluitend samen te werken met een netwerk van 50 DMC’s met decennia lange ervaring in de reisbranche. Zij bieden een uitmuntende kwaliteit tegen prima tarieven.

Middels een continu proces van het inzamelen van feedback formulieren welke verstuurd worden aan klanten houdt Bohemian Birds scherp in de gaten waar mogelijkheden liggen om te verbeteren.

(3) Algemene risico’s van investeren in converteerbare leningen:

Uitlener stemt ermee in dat zijn vorderingen uit hoofde van de converteerbare leningsovereenkomst zoals deze wordt aangeboden op Symbid op lener een lagere rang inneemt dan alle andere, niet achtergestelde, vorderingen op lener als bedoeld in artikel 3:277 lid 2 BW.

Uitlener verstrekt een achtergestelde converteerbare lening om deze later om te zetten (converteren) naar certificaten van aandelen waarmee uitlener mede-aandeelhouder wordt. Uitlener zet in op de verwachte (exponentiële) waardegroei van het bedrijf en op de verwachte mogelijkheid certificaten later met winst te verkopen. Veelal duurt dit na conversie nog meer dan vijf jaar. Tegenover de kans op een hoog rendement bij exponentiële groei staat echter het risico dat de inleg verloren gaat als het niet goed gaat met het bedrijf.

Lees hier aandachtig de risico’s over investeren in aandelen en leningen van de op Symbid aangeboden bedrijven. Verkrijg tevens inzicht in de default rapportage van Symbid alvorens te investeren.

20. Hoe ziet de campagne planning er uit?

Maandag 22 mei: Campagne gaat live voor de huidige investeerders & STAK certificaathouders. Doel is om EUR 40K op te halen voor publieke live gang.

Dinsdag 30 mei: Campagne gaat live voor het grote publiek. Doel is om z.s.m. EUR 100K op te halen.

Donderdag 1 juni: We hopen 1 juni al EUR 100K te hebben opgehaald en vervolgens voor een overfunding te gaan naar EUR 150K.

21. Hoe werkt de converteerbare lening precies?

Bij een converteerbare lening, investeert u in Bohemian Birds en kan het geïnvesteerde bedrag, als u dat wilt, in de toekomst worden geconverteerd naar aandelen. U krijgt dan een korting (discount) ten opzicht van de investeerders die dan investeren.

21.1 Conversie moment

Conversie naar aandelen gebeurt normaal gesproken op het moment dat een volgende investeerder een significante investering, van tenminste €100.000, doet in de onderneming. Deze nieuwe investeerder ontvangt dan een percentage aandelen in de onderneming en u kunt er dan voor kiezen om ook aandelen te krijgen voor het door u geïnvesteerde bedrag, maar tegen een korting.

21.2 Korting

Als u eerder in de converteerbare lening hebt geïnvesteerd, ontvangt u aandelen in de onderneming tegen dezelfde voorwaarden als de vervolg investeerder maar tegen een korting. U heeft immers al eerder geïnvesteerd en daarvoor wordt u beloond. De korting bedraagt:

15% indien de conversie plaatsvindt binnen 1 jaar na het afsluiten van de converteerbare lening.

20% indien de conversie plaatsvindt na 1 jaar maar binnen 18 maanden na het afsluiten van de converteerbare lening.

30% indien de conversie plaatsvindt na 18 maanden na het afsluiten van de converteerbare lening.

Alleen als de conversie binnen 3 maanden plaatsvindt ontvangt u geen korting.

U ontvangt door de verkregen korting, voor uw investering meer aandelen dan de vervolg investeerder voor hetzelfde bedrag krijgt.

21.3 Looptijd van de lening

De maximale standaard looptijd van de lening is 5 jaar. Als er gedurende die periode een conversie moment is, dan kunt u uw investering converteren en eindigt dus de lening. Als er gedurende de 5 jaar looptijd van de lening geen conversie moment is geweest, dus de onderneming heeft geen nieuwe investering binnen gekregen, dan kunt u aan het einde van de looptijd beslissen te converteren. De waardering wordt te zijner tijd vastgesteld door een onafhankelijke accountant. Indien u niet wilt converteren dan kan de lening met 2 jaar worden verlengd.

21.4 Rendement

Wanneer u investeert in een converteerbare lening kunt u op 2 manieren rendement behalen:

Voordat uw investering converteert naar aandelen in de onderneming ontvangt u jaarlijks rente over het door u ingelegde bedrag. Deze rente wordt opgeteld bij het door u geïnvesteerde bedrag. Zo krijgt u bij de conversie aandelen voor uw investering + de opgebouwde rente.

Na de conversie betekent een stijging van de waarde van het bedrijf een stijging van de waarde van uw aandeel.

21.5 Door de conversie mogelijkheid bestaat de converteerbare lening in feite dus uit 2 fasen:

De eerste fase — vóór conversie:

Als investeerder bent u leningverstrekker. Opgelopen rente wordt tot het moment van conversie opgeteld bij het door u geïnvesteerde bedrag. Het totale bedrag wordt bij een conversie moment, als u dat wilt, geconverteerd naar aandelen in het bedrijf.

Wilt u op dat moment toch liever niet converteren naar aandelen in het bedrijf? Dat kan. Als u geen gebruik wenst te maken van de conversie-aanbieding, blijft uw investering een lening. Is de looptijd van de lening verlopen en is nog geen conversie moment geweest? Dan kan de ondernemer de lening met 2 jaar verlengen. U blijft dan jaarlijks rente opbouwen over uw investering totdat u alsnog converteert of totdat de ondernemer de lening aflost.

De tweede fase — na conversie:

Als u besluit te converteren wordt u mede-aandeelhouder. De uitstaande lening inclusief de opgelopen rente wordt dan omgezet naar aandelen. Waarbij de investeerder een korting krijgt op de aandelenprijs (Maximaal 30% afhankelijk van het moment van conversie). Alle crowdfunders worden gebundeld in één juridische entiteit: de STAK (stichting administratie kantoor). Deze STAK krijgt aandelen in het bedrijf en als investeerder krijgt u certificaten van de STAK.

21.6 Als investeerder heeft u alle financiële rechten die horen bij een aandeel in het bedrijf.

De aandelen van de investeerders hebben o.a. de volgende rechten:

Voorkeursrecht: als er later nog meer aandelen uitgegeven worden, mag u als investeerder aandelen bijkopen om verwatering te voorkomen.

Anti-verwatering: als binnen 12 maanden na conversie nieuwe aandelen uitgegeven worden tegen een lagere prijs dan tijdens conversie, dan krijgt u als investeerder (zonder te betalen) extra aandelen om verwatering te voorkomen.

Drag-along: Als tenminste 70% van de reguliere aandeelhouders (dus niet de STAK met crowdfunders) hun aandelen verkopen, dan moeten de crowdfunders ook hun aandelen mee verkopen (in andere woorden u mag de verkoop niet tegenhouden).

Tag-along: Als tenminste 15% van de reguliere aandeelhouders (dus niet de STAK met crowdfunders) hun aandelen willen verkopen, dan mogen de crowdfunders ook hun aandelen mee verkopen naar rato (in andere woorden, men mag niet het bedrijf verkopen zonder ook de crowd aandelen mee te verkopen)SOURCE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here