Dette blogindlæg tager udgangspunkt i teksten ”Design Principles: Crowdfunding as a creativity support tool”, udarbejdet af Pei-yi Kuo og Elizabeth M.Gebert fra 2012.

Crowdfunding! Det nyeste nye. Lad dine visioner blive til virkelighed.

Sidder du inde med en drøm, du kunne tænke dig at tage til det næste niveau? Har du potentialet det tager til at blive succesful på blot én god idet? Så er crowdfunding lige noget for dig!

Crowdfunding er den nyeste udvidelse af fundraising. Med et stærkt netværk som fundament, kan du indsamle penge til netop de projekter, der taler til dig. I stedet for at skulle præsentere din idet til fagfolkene og overlade dine ideer til dem, lader du dit netværk bestemme om din idé/projekt er værd indsamlingen og om den vækker nok interesse i dem. På denne måde forbindes tusinde af funders og deres netværksbaserede investorer på diverse platforme online, hvor du gives muligheden for at realisere dine visioner.

Kreative support-værktøjer

For at en kreativ idet skal kunne realiseres, er der brug for en divers gruppe individer, der sammen kan inkorporere deres forskellige ressourcer til ideen. Artiklen nævner fotogallerier så som Flickr, Kodak og Shutterfly, hvor deres bruger opfordres til at poste billeder, lave albums og dernæst dele dem med fællesskaberne på nettet. Musik-platformen Itunes støtter også kreativiteten, i og med at brugerne har muligheden for at mixe deres eget musik og laver albums designet specifikt til den bruger, hvor de efterfølgende kan dele deres personliggjorte albums med andre. Supportværktøjerne er karakteriseret ved deres online fælleskabsbaserede kreativitetsprocesser.

Artklen ser nærmere på de tre crowdfundings platforme: Kickstarter, RocketHub og Indiegogo med henblik på Schneiderman’s genex framework model. Modellen omtaller 4 faser: collect, relate,create og donate. Collect-fasen handler om hvordan individet laver kreative arbejdsopgaver baseret på tidligere opgaver, hvor relate-fasen går ud på at konsultere med sine venner og mentorer i den kreative process. Create-fasen handler om at tænke frit, lære fra forrige succesfulde opgaver og producere sine ideer. I den endelige fase, donation-fasen, er det kreative arbejde delt mellem folk, hvor det så skal virke som en base for kreative idet-samling.

GoFundMe, god sag eller svindel?

For bedre at informere og ”connecte” fællesskaberne på nettet foreslår artiklen at crowdfundings platforme inkludere foreslående funktioner på dine sociale medier, så dit netværk kan se hvilke sager/projekter du interesserer dig for. Sådanne funktioner er lignende med Amazons succesfulde måde, hvorpå de har personliggjort foreslåelser til deres kunder, som baseres på kundens forbrugshistorik samt interesse.

GoFundMe har virket til at være en genial crowdfunding platform, der samarbejder med Facebook. På samme måde som Kickstarter og Indiegogo tillader platformen individer at samle penge ind til diverse events, velgørenhedsprojekter, samt personlige sager så som sygdom, ulykker etc. Formålet er at indsamle penge til en sag du stærkt tror på, og føler for at støtte. Udover ovenstående sager, kan du også lave en GoFundMe side til at indsamle til andre personlige behov så som: regninger, business-ideer, rejseomkostninger, der kan endda samles ind til personlig shopping-behov o.l. Platformen samlede 3mia kr. fra året 2010–2017, for over 2mio individuelle kampagner. Så succes er der i hvert fald tale om!

Det kontroversielle aspekt ved denne platform lægger dog i det ofte stillede spørgsmål omkring svindel og bedrageri. Er det sikkert? Og er det nu også det klogeste? I og med at brugere frivilligt donerer til disse sager, sendes deres penge direkte videre til individet, der søger ydelserne. Derfor er derogså altid en risiko for at individet løber afsted med pengene. Disse sager meldes og efterforskes, dog er det ikke altid man får penge refunderet.
SOURCE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here