Column van Mark: de standpunten van CrowdAboutNow.

De verkiezingen staan voor de deur en de strijd om de gunst van de kiezer is in volle gang. Bij CrowdAboutNow zijn we inmiddels 8 jaar, grofweg twee regeerperiodes, bezig onze standpunten in de praktijk te brengen. Niet door te vergaderen of te lobbyen, maar door ondernemers te helpen bij het vinden en activeren van hun crowd: mensen die geloven in hun plannen en de ondernemers achter de plannen.

Dus, of je nu gaat stemmen of niet, ook ná 15 maart zorgen wij dat er nog voldoende te kiezen is. En we nodigen je uit om met ons mee te doen. Dit zijn onze standpunten:

  1. Het MKB is de motor van onze economie — en te belangrijk om de financiering ervan alleen over te laten aan banken. 
     
    De laatste jaren wordt het weliswaar weer iets makkelijker om voor een bancaire financiering in aanmerking te komen, maar moet je dat eigenlijk nog wel willen? Wij zien dat je vooraf nooit precies kunt voorspellen hoe je plannen uitpakken. En dan is het van onschatbare waarde om een groep kleine investeerders te hebben die je door moeilijke tijden heen helpen. Bijvoorbeeld door je product te kopen, of bij je te komen eten. Anderen te vertellen over hún investering. Ook al was het maar 10 euro.

2. Financiering moet simpel en inzichtelijk zijn.
 Nu het economisch beter gaat, worden ook de financiële producten complexer. Er zijn crowdfunding platforms die financieringen zo weten te verpakken dat ze deze als nieuw product kunnen doorverkopen aan derde partijen. En er wordt door investeerders steeds vaker blind gevaren op ratings die een inschatting moeten maken van het risico van een financiering. Wij vinden dat financiële producten simpel moeten zijn en dat je open moet zijn over de risico’s die eraan kleven. Een levering kan vertraging oplopen, je belangrijkste werknemer kan ziek worden, of een seizoen kan tegenvallen. Dat betekent dat je soms niet aan je verplichtingen kunt voldoen. De boodschap moet dus helder blijven: crowdfunding, maar eigenlijk elke investering, is en blijft risicovol, dus investeer alleen als je ergens in gelooft en bereid bent dat risico te nemen.

3. Ondernemers moeten uitgedaagd worden hun omgeving te betrekken bij hun plannen.
 We krijgen nog regelmatig kredietaanvragen zonder een verdere toelichting over het plan, de drijfveer van de ondernemer of de manier waarop klanten geworven moeten worden. Niet meer van deze tijd. Het is als startende of groeiende ondernemer van levensbelang om mensen uit te kunnen leggen wat je gaat doen. En dat begint in je directe omgeving. Je buurman blijkt een toekomstige klant, de collega van je tante kan je introduceren bij een grote afnemer en je oude tennispartner vertelt na het investeren met enthousiasme over jouw wereldveranderende plan. Nog belangrijker, als je in contact komt en blijft met potentiele klanten, kun je jouw plan hier beter op aan laten sluiten en daarmee de kans op succes vergroten. Dit zijn contacten met marketingwaarde.

4. Ondernemerschap is een goede manier om een maatschappelijk probleem aan te pakken.
 
We wachten graag vanaf de zijlijn op de oplossing van grote instituties om de wereld te veranderen. Landelijke- of Europese politiek, multinationals. We klagen ook graag als zij het niet snel genoeg doen. Maar, de instituties die de wereld in deze tijd echt kunnen veranderen en waar we direct bij kunnen helpen, zijn de kleine ondernemers. Restaurant Syr verkleinde de kloof tussen culturen en biedt werkgelegenheid aan vluchtelingen. Thijstea gaat voedselverspilling te lijf door er ijsthee van te maken. En het Slowcare Elzeneindhuis biedt een oplossing voor kleinschalige zorg, mét aandacht voor de cliënten. Daar hebben we er meer van nodig. Veel meer. En daar kun jij bij helpen.

Kortom, we zijn niet afhankelijk van één stem tijdens de verkiezingen. We kunnen iedere dag opnieuw kiezen, door ondernemers te helpen bij de realisatie van hun plannen.

Aansluiten bij onze beweging? Dat kan. Door te investeren in een plan waar je in gelooft. Je omgeving te laten weten welke onderneming jou inspireert. En het verhaal van deze inspirerende plannen te delen op social media.

Zelf ondernemer en kun je je vinden in onze standpunten? Doe onze test om te kijken of je plannen bij ons aansluiten en we praten graag verder.SOURCE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here